Allergiaperheen mattovalinnat

Atshii! Niiskutusta ja nenän kutinaa, punoittavia silmiä ja kihelmöintiä. Sitä on usein allergisen elämä. Sisustuksella ja erityisesti matoilla voi vaikuttaa kodin helppohoitoisuuteen ja ilmassa leijailevan pölyn määrään. Meillä kysytäänkin usein mitkä matot soveltuvat allergiaperheeseen. Allergiaperheen mattovalinnat kannattaakin miettiä tarkoin ja valita materiaaleja, jotka soveltuvat allergiselle. Onneksi nykyisin on apuna muun muassa tehokkaat imurit, jotka helpottavat kodin siivousta.

Allergiaperheen mattovalinnat ovat helppohoitoisia ja pölyämättömiä

Allergiaperheissä joudutaan siivoamaan usein, jotta pölyn määrä pysyisi aisoissa. Valittaessa mattoja allergiakotiin on tärkeimpiä ominaisuuksia materiaalin helppohoitoisuus. Onneksi nykyisin on saatavilla paljon allergisille soveltuvia materiaaleja ja laatuja, joten allergiaperheen mattovalinnat saadaan sopimaan myös kodin sisustukseen. Arkea helpottaa, jos matto on kätevä imuroida. Sileäpintaiset matot ovatkin siivouspäivän pelastus. Sileällä pinnalla imuri liikkuu kevyesti ja pöly katoaa imuriin helposti. Sileäpintaiset matot soveltuvatkin erityisesti vilkkaasti liikennöityihin eteistiloihin. Sileäpintaiset matot soveltuvat myös oleskelutiloihin kuten olohuoneeseen, mattoja on saatavilla myös isoja kokoja, joten saat olohuoneeseenkin tarpeeksi näyttävän kokoisen maton. Huomioi kuitenkin, että matto voi tarvita liukuesteen, jotta se pysyy liukkaalla lattialla paikoillaan.

Napakkapintaiset ja kevyet matot on helppo käyttää välillä myös ulkona tuulettumassa. Etenkin pakkasella tekstiileihin saa raikkaan tuoksun. Tuulettamista ulkona kannattaa kuitenkin välttää esimerkiksi keväällä siitepölyaikaan, jottei ulkoa kantaudu sisälle turhaan allergiaa aiheuttavia hiukkasia.

Nukkamattojakaan ei tarvitse pelätä, vaikka monelle allergikolle ne ovat ajatuksenakin kauhistus. Ensimmäisenä tulee mieleen pölyä keräävä lankakerä, jota on mahdoton saada puhtaaksi. Totuus ei kuitenkaan enää nykyisin ole noin karu ja ankea. Jos haluat jalkojen alle pehmeän maton, valitse materiaali, joka ei itsessään pölise. Nukkamattojen hoidossa on tärkeää, että malttaa imuroida tarpeeksi rauhallisesti, taika on siinä, että mitä pitempi nukka sitä rauhallisemmin täytyy imurin liikkua, eli maltti on tässäkin valttia. Nukkamatto voi parhaillaan myös sitoa huoneessa muuten vapaasti leijuvaa pölyä. Lyhytnukkaiset ja tiivispintaiset matot ovat tietysti nukkamatoistakin varmin valinta, ne on helpoin ja kätevin imuroida.

Villamatoilla on paljon hyviä ominaisuuksia, joista parhaimpia on helppohoitoisuus ja lämpö. Kaikille villamatot eivät kuitenkaan sovellu. Jos olet villalle allerginen ja saat oireita villapölystä, kannattaa villamatot jättää suosiolla pois kodin sisustuksesta. Villamatoissakin on kuitenkin eroja, jos haluat varmistua, että mattosi pölyää mahdollisimman vähän, valitse mahdollisimman tiiviiksi kudottu matto pitkäkuituisesta villasta.

Sisustuksessa matoilla on iso merkitys kodikkuuden ja lämmön luojina. Joskus on kuitenkin tehtävä kompromisseja ottaen huomioon myös kodin allergiset perheenjäsenet. Valitsemalla oikeanlaisen materiaalin, helpotat niin allergisen elämää, mutta saat luotua sisustukseen myös viihtyisyyttä.

Livia valkoinen nukkamatto

Jätä kommentti

Paytrailin tarjoamat maksutavat
Klarna. Kokeile ennen kuin maksat.
Nimike lisätty ostoskoriin.
0 nimikettä - 0.00