Oikean maton valinta

Aina ei riitä, että valitaan matto ulkonäön perusteella. Joskus on mentävä asiassa hieman pintaa syvemmälle ja katsottava myös maton alle. Tänä päivänä erilaisia lattiamateriaaleja ja pintakäsittelyjä on tarjolla valtavasti, joten oikean maton valinta ei ole välttämättä yksinkertaista. Valintaa tehdessä on otettava huomioon lattiamateriaalin ominaisuudet ja yhteensopivuus mattojen kanssa. Asiakkaan näkökulmasta vaihtoehtojen määrä ja hajallaan oleva tieto voivat hämmentää, valintaviidakon läpi pääseminen näyttää suorastaan mahdottomalta. Oikean maton valinta voikin tuntua työläältä hommalta. Tässä artikkelissa kerrommekin, mitä asioita sinun kannattaa ottaa huomioon valitessasi mattoja kodin erilaisille lattiapinnoille.

Noudata lattiavalmistajan ohjeita!

Noudata aina ensisijaisesti lattiavalmistajan ohjeistusta mattojen ja lattiamateriaalien yhteensopivuudesta, tämä on tietysti erityisen tärkeää uusien lattioiden kohdalla. Uusien lattioiden pintakäsittelyt voivat saavuttaa lopullisen käyttöominaisuutensa vasta muutamien kuukausien kuluttua asennuksesta. Uudenkarheat lattiat voivatkin olla herkempiä esimerkiksi värimuutoksille. Ota siis aina huomioon lattiavalmistajan ohjeistus.

Puuvilla- ja villamatot soveltuvat lähes kaikille lattioille

Luonnonmateriaaleista valmistetut puuvilla- ja villamatot soveltuvat pääsääntöisesti kaikille lattiapinnoille. Matot ovat usein molemmin puolin pidettäviä, eikä pohjassa ole käytetty lateksia kovetteena. Materiaali on pehmeää eikä se aiheuta naarmuja tai muuta vahinkoa lattiaan. Ota kuitenkin huomioon, että etenkin ohuet matot voivat päästää hiekan läpi, jolloin maton liikkuessa voi lattiaan tulla naarmuja ja jälkiä. Myös voimakkaasti värjättyjen materiaalien kanssa kannattaa olla varovainen, etenkin kostea voimakasvärinen matto voi päästää lattiaan väriä, joka ei lähde pesemällä pois.

Luonnonmateriaaleista tehdyt villamatot ja puuvillamatot soveltuvatkin erinomaisesti mm. puu- ja parkettilattioille. Myös tänä päivänä yleistyneille vinyylilattioille puuvilla- ja villamatot soveltuvat erinomaisesti. Matot voivat kuitenkin olla lattialla liukkaita, jolloin ne tarvitsevat mahdollisesti lisäksi liukuesteen pysyäkseen paikoillaan. Liukuesteen valinnassakin kannattaa olla tarkkana ja valita tuote joka soveltuu lattiapinnalle. Liukuestehuopa soveltuu lähes kaikille lattiapinnoille.

Lateksipohjaiset matot pysyvät paikoillaan

Liukkaalle lattialle voi tuntua hyvältä vaihtoehdolta valita hyvin paikoillaan pysyvä lateksipohjainen matto, arkisemmin sanottuna kumipohjainen matto. Useimmiten lateksipohjaiset matot ovat melko tiiviitä ja etenkin eteistiloissa ne ovat käytännöllisiä ja helppohoitoisia. Matto pysyy napakasti paikoillaan ja siitä ei mene myöskään mahdollinen hiekka niin helposti läpi kuin esimerkiksi huokoisemmista luonnonmateriaaleista. Huomioi kuitenkin esimerkiksi sisalmatot, jotka eivät kestä kosteutta niin hyvin kuin keinokuitumateriaaleista valmistetut lateksipohjaiset matot.

Lateksipohjaiset matot soveltuvat erinomaisesti mm. laattalattioille. Puu-, parketti- ja vinyylilattioille lateksipohjainen matto ei kuitenkaan ole paras vaihtoehto, koska matto voi ajansaatossa jättää lattiaan jälkiä. Jos kuitenkin valitset puu- ja parkettilattioille lateksipohjaisen maton, kurkista aina välillä maton alle, jotta esimerkiksi maton alle mahdollisesti jäävä kosteus ei vahingoita lattiaa. Lattialämmitteisiin tiloihin tiivispohjainen lateksimatto ei myöskään ole paras vaihtoehto.

Lateksia käytetään pohjassa useimmissa matoissa kovetteena, jolloin matosta saadaan ryhdikäs. Jos olet epävarma sisältääkö matto lateksia, voit laittaa maton alle liukuesteen koko maton alalta lattiaa suojaamaan.

Huopapohjaisia mattoja on miellyttävä käsitellä

Huopapohjaiset matot ovat usein pehmeitä ja notkeita ja niitä on mukava käsitellä, Huopapohjassa ei yleensä ole lateksia, joten ne soveltuvat kaikenlaisille lattiapinnoille. Pehmeä pohja ei myöskään naarmuta ja vahingoita lattiaa. Huopapohjaiset matot ovat usein lyhytnukkaisia mattoja, jotka soveltuvat esimerkiksi olohuoneeseen ja makuuhuoneeseen. Huopapohja voi olla kuitenkin liukas, joten kannattaa käyttää alla liukuestettä, jos huonekalut eivät pidä mattoa paikoillaan.

Matot kaikkiin tiloihin

Useissa nukkamatoissa ja käytävämatoissa on jämäkkä kudottu pohja, joissa voi olla pohjan kovetteena kevyt lateksisively. Ota tämä huomioon kun valitset mattoa erityisesti vinyylilattialle. Vinyylilattialle tämän tyyppinen matto ei välttämättä siis sovellu, ainakaan ilman erillistä vinyylille sopivaa liukuestettä.

Huomioi nämä seikat kun siivoat ja huollat mattoja:

  1. Anna lattian kuivua ennen kuin laitat maton takaisin lattialle siivouksen jälkeen
  2. Jos matto on ollut ulkona tuulettumassa tai lumihangessa, anna kosteuden kuivahtaa matosta, ennen kuin laitat maton takaisin lattialle
  3. Kurkista maton alle säännöllisesti, jotta vältyt yllätyksiltä
  4. Jos lattian pintaan tulee herkästi jälkiä maton liikkuessa, voit laittaa maton alle liukuesteen pitämään maton paikoillaan
  5. Imuroi mattoa säännöllisesti, muista myös nurjalta puoli, puhdas matto säästää myös herkkää lattiaa
  6. Muista, että valon vaikutuksesta etenkin puu- ja parkettilattioiden väri muuttuu maton ympäriltä

Lopulta päätöksen ja valinnan voi joutua tekemään myös käytännön ohjaamana, mutta on hyvä olla tietoinen valintojen mahdollisista seurauksista. Esimerkiksi jos on vaarana liukastua, täytyy maton olla hyvin paikoillaan pysyvä ja turvallinen. Jos sinulla on aina ollut esimerkiksi kumipohjainen matto parkettilattialla, eikä mitään ongelmia ole tullut, ei niitä välttämättä ole jatkossakaan luvassa. Valinta voi siis usein kompromissi ja arjen sanelema valinta kodin parhaaksi.

Jätä kommentti

Paytrailin tarjoamat maksutavat
Klarna. Kokeile ennen kuin maksat.
Nimike lisätty ostoskoriin.
0 nimikettä - 0.00